NAJČEŠĆA PITANJA PACIJENATA

Preporučljivo je odmah po nicanju prvih trajnih zuba ( 6 g. ) doći na pregled kako bi se nepravilnosti redovito pratile i pravovremeno ispravile.

Sam postupak postavljanja fiksnog aparata je potpuno bezbolan. Postavljanjem žice u bravice pacijent osjeti lagano zatezanje koje kasnije može dovesti do bolova različitog intenziteta Osjetljivost obično traje 5-6 dana. U tom periodu se preporuča uzimanje nekog od analgetika.

Nekada je  terapija mobilnim aparatima prevladavala, međutim, razvojem fiksnih ortodontskih aparata je njihova upotreba potisnuta i danas se koriste samo u  pojedinim fazama terapije. Kod malih pacijenata, za pojedine faze kao priprema za fiksni aparat, u retencijskoj fazi.

U osnovi pacijent jede sve kao i dotad ali preporučamo da se kidaju mali komadići i uzimaju zalogaj po zalogaj. Izbjegavati tvrde bombone, žvakaće gume i ostale ljepljive grickalice.

Svako oštećenje aparata, odbijanje bravice utječe na tijek i trajanje terapije a izgubljeni element aparata moramo zamijeniti o vašem trošku.

Uredna higijena i sanirani zubi bez karijesa , kamenca su preduvjet za ulazak u terapiju.

Postavljanjem aparata održavanje higijene je teže nego kad ga nema jer postoje brojna mjesta gdje se plak može zadržavati. Zbog toga je važno da pacijent shvati i prihvati higijenu kao važan dio terapije.

Pored klasične zubne četkice i paste preporučamo korištenje električne četkice jer bolje čisti nedostupna mjesta a i korištenje je djeci zabavno pa je češće koriste. Pored toga koristiti zubni konac, posebne ortodontske četkice za oko bravica, vodice za usta.

Nakon skidanja fiksnog aparata svaki pacijent dobije prozirnu foliju debljine 1mm koju nosi po uputama ortodonta , najčešće po noći, sve dok se dobivena pozicija zuba ne ustali . Dodatno se stavlja i tzv. fiksni reteiner kako bi se dodatno onemogućili neželjeni pomaci zuba.

Važno je da sva eventualna oštećenja ili puknuća reteinera javite svom ortodontu.

Pacijent sa fiksnim aparatom mora redovito posjećivati svog stomatologa. Važno je da se redovito uklanja zubni kamenac ali i plak ako pacijent ne uspijeva sam. Ako se pojavi karijes ortodont uklanja bravicu i žicu dok se zub ne popravi. Izbjeljivanja je bolje raditi nakon skidanja aparata kao i protetske zahvate ( krunice, mostove ).